Agility
ÄSKK on myös mukana Suomen Agilityliiton alueellisessa valmennustoiminnassa.
Lisätietoa valmennusryhmien tasoista:
Agilityliiton sivuilta
Hakemukset Tealle: teepussi86(at)hotmail.com tai 045-6335499
Kaikesta kerhon agilitytoimintaan liittyvästä voit kysellä Tealta: teepussi86(at)hotmail.com
Yleisiä ohjeita agilityyn
Agility perustuu koiran ja omistajan yhteistyöhön ja parhaimmillaan se kehittää koiran yhteiskuntakelpoisuutta. Useimmat koirat pitävät agilitysta, vaikkakin ensimmäisillä kerroilla saattaa olla ongelmia, kun uusi paikka ja muut koirat hämmentävät ja kiinnostavat. Perustottelevaisuus auttaa myös agilityssa, niin kuin muutenkin koiran arjessa.
Kentällä on yhteensä 11 erilaista estettä: aidat, muuri, pituus, rengas, pöytä, puomi, keinu, A-este, pujottelu (kepit), avotunneli (putki) ja umpitunneli (pussi)
- esteistä saa käyttää mitä nimeä tahansa, jatkossa helpottaa jos käskysanat eivät ole liian samanlaisia (kuten putki, pussi, puomi, pujo)
Agilitykentästä tulisi tehdä koiralle mukava paikka -> AINA onnistumisesta kehutaan ja palkitaan koiralle mieluisella tavalla, epäonnistuminen kannattaa jättää huomioimatta jos kyseessä on yksittäinen kerta, tiukan pipon kanssa ei kannata lähteä harjoittelemaan. ;)
Palkkio koiran mukaan: yleisesti namit rauhoittavat ja lelut tuovat lisää virtaa.
- namien kannattaa olla pieniä, ettei maha täyty
- koiran ei kannata syödä ennen koulutusta, mieluiten koiralla vähän nälkä -> namit kiinnostavat paremmin
Flexi käyttää lenkillä, mutta agilitysta se kannattaa jättää pois ja tilalle sopivan pitkä ja paksu hihna, koiran koon mukaan sekin.
Pantana paras on ihan tavallinen (nahka)panta, kuristava ja puolikuristava jää helpommin esteisiin kiinni. Valjaat käyvät myös, jos ne ovat koiralle sopivat ja koira on niihin tottunut.
Koiralla (ja miksei tietenkin ohjaajallakin) tulee olla aina vettä mukana harjoituksissa.
Myös omaan pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiosta, erityisesti siinä vaiheessa, kun koira osaa esteet ja suoritetaan ratoja. Koska koira on yleensä nopeampi, kuin ohjaajansa, kannattaa ohjaajalla olla hyvät kengät, joilla pääsee juoksemaan. Vaatteiden kannattaa olla sellaiset, joissa on helppo liikkua, ja tehdä tiukkojakin käännöksiä.
Agilitykenttälle pääsee harjoittelemaan koska tahansa, mutta muista myös yksin harjoitellessa olla varovainen. Agility on tapaturma-altis laji, joten liian varovainen ei voi olla. Harjoitukset kannattaa myös pitää tarpeeksi lyhyinä, ettei koira ehdi kyllästyä. Aina kannattaa lopettaa onnistumiseen!!
Lisää tietoa agilitysta löytyy netistä:
www.agilityliitto.fi (Suomen agilityliiton sivut, myös Ähtärin seudun Kennelkerho on SAGIn jäsen)
Kirjoja joita löytyy myös kirjastosta:
Agilityn ABC (tästä on kaksi painosta, vanhemmassa esteiden mitat ovat väärät, muuten ihan yhtä hyvä)
Agility – alkeista huipulle
Toiminta
Ajokokeet (Ajok & Beaj)
* * * * * * * *
Lemmikkien hautausmaa* * * * * * * *
Vuoden koira -kilpailut